Hoe vind je een goede therapeut die bij jou past?

Een goede therapeut vinden kan soms best lastig zijn. Je wilt natuurlijk wel iemand vinden die jou echt kan helpen en waar je tevens een goede klik mee hebt. De stap naar therapie kan soms al best een uitdaging zijn, het is daarom extra belangrijk dat je iemand vindt waar je comfortabel je verhaal bij kwijt kunt. Maar hoe vind je nou een goede therapeut die echt bij jou past? In dit artikel geven we een aantal tips over waar je op kunt letten bij het zoeken van een therapeut.


Waar kun je op letten bij het zoeken van een therapeut?

Bij het zoeken van een therapeut zijn er een aantal punten waar je op kunt letten. Bedenk voor jezelf bij wat voor soort persoon jij je comfortabel zou voelen. De term ‘goede therapeut’ kan voor iedereen wat anders betekenen. Het gaat dan ook vooral om jouw voorkeuren, persoonlijkheid en de klachten die je hebt. Er zijn verschillende factoren die je bij de overweging van een bepaalde therapeut kunt laten meewegen. Voorbeelden hiervan zijn onder meer het geslacht, de leeftijd, de specialiteiten van de therapeut en de therapievormen die hij/zij aanbiedt.

Geslacht
Het geslacht van de therapeut kan voor jou van belang zijn. Misschien voel je je prettiger bij een therapeut van een specifiek geslacht. Het is uiteraard belangrijk dat je je tijdens de behandeling comfortabel en veilig voelt.

Leeftijd
De leeftijd van een therapeut kan ook een grote rol spelen. Sommige mensen voelen zich vooral comfortabel bij iemand die wat ouder is, terwijl anderen liever een therapeut hebben van dezelfde leeftijd of jonger. Zowel jonge en wat oudere therapeuten hebben hun eigen kwaliteiten, het gaat dus hier vooral om jouw eigen voorkeur.

Specialiteiten
Niet onbelangrijk, is de specialiteit van de therapeut. Het is hier vooral belangrijk om te kijken naar de klachten die jij ervaart. Heeft de therapeut ervaring bij het behandelen van soortgelijke klachten? Of is de therapeut gespecialiseerd in bepaalde gebieden, bijvoorbeeld door het jaarlijks bijhouden van specifieke kennis door het volgen van cursussen? De meeste therapeuten hebben tijdens hun opleiding sowieso geleerd om uiteenlopende klachten te behandelen. Toch kan het je voorkeur hebben om te kiezen voor een therapeut die echt gespecialiseerd is in een bepaald vakgebied.

Therapievormen
Er zijn veel verschillende therapievormen en methodes en hoewel de basis vaak wel hetzelfde is, kan er best veel verschil zitten in de werkwijze van therapeuten. Ook hier is het belangrijk om te kijken naar wat jouw voorkeur heeft. Vaak moet je bepaalde therapievormen en methodes echter wel ervaren voordat je hierover kunt oordelen.

Ook kan het voorkomen dat je bij een doorverwijzing een therapeut toegewezen krijgt. In dat geval wordt de keuze al voor jou gemaakt. Als dit voorvalt blijft het belangrijk om tijdens de eerste gesprekken bij jezelf na te gaan of je je comfortabel voelt. Mocht er geen klik met de therapeut zijn, dan kan je meestal kiezen voor een andere therapeut. Je kunt bij de meeste therapeuten altijd wel een kennismakingsgesprek aanvragen. Deze zijn laagdrempelig en stellen je in staat om te bekijken of je je comfortabel bij de therapeut en diens werkwijze voelt.

Zelf zorgen voor een zo goed mogelijke ervaring

Je kunt zelf ook bijdragen aan een zo goed mogelijke ervaring. Dit doe je door vanaf het eerste moment goed op twee dingen te letten:

  1. Voel je een goede klik met de therapeut?
  2. Voel je je comfortabel en veilig?

Als je op één van deze twee vragen nee antwoord, dan is raadzaam om hierover in gesprek te gaan met je therapeut indien nodig te vragen om een andere therapeut. Je kunt het misschien lastig vinden om zoiets ter sprake te brengen, maar het is totaal niet erg om deze dingen aan te kaarten. Je volgt de therapie immers voor jouzelf, dus het is belangrijk dat jij hier iets positiefs uit haalt. Als je dus geneigd bent om zaken te verzwijgen doordat je je niet op je gemak voelt, kan dit leiden tot een minder effectieve behandeling. We raden je dus echt aan om in dit geval tijdig met je therapeut in gesprek te gaan.

Het vinden van de juiste therapeut

Weet je niet zeker hoe of waar je een therapeut kan vinden? Therapeut-info.be biedt sinds augustus 2022 een verzameling van verschillende therapeuten in België. Bekijk het overzicht en vind direct een therapeut bij jou in de buurt. Doordat onze website nog niet lang bestaat, staan hier op het moment van schrijven nog niet veel bedrijven op vermeld. Naar verwachting zal dit aantal snel uitbreiden.

Vind je uiteindelijk niet waar je naar op zoek bent? Neem dan een kijkje op één van onze goedlopende websites voor specifieke therapievormen. Zo vind je via ons de beste psychotherapeuten, voetreflexzonetherapeuten, manueel therapeuten, alternatieve geneeskundigen en yogatherapeuten.

Op September 29, 2022